Stichting Tussentuin heeft als doel het ontwikkelen van kennis over collectieve groene ruimten tussen de bebouwde omgeving.

Op deze blog presenteert Stichting Tussentuin onderzoeksresultaten van het project Doornroosje: het wakker kussen van in slaap gevallen binnenterreinen.

vrijdag 3 augustus 2012

Rotterdam - Schoon Oord Tuin


In 1993 konden bewoners van het binnenterrein tussen Schoonoordstraat, Bloklandstraat, Bergweg en Benthuizerstraat in het Oude Noorden, hun oordeel geven over een inrichtingsvoorstel van Ds+V voor het binnenterrein waar jarenlang een Ford garage stond. Veel bewoners waren niet gecharmeerd van het voorstel van Ds+V, waarna er een actieve bewonersgroep is opgestaan. Zij hebben oa. een enquete gehouden onder omwonenden, waaruit naar voren kwam dat een groot deel van de bewoners groen, rust en veiligheid wilden. Met deze uitkomst is een nieuw inrichtingsplan gemaakt in overleg met alle betrokken diensten van de gemeente, de bewonersorganisaties BON, PWS en in samenwerking met een door de bewoners voorgestelde tuinarchitect/opbouwwerker.
De bodemvervuiling werd opgeruimd en grond aangebracht, waarna de tuin volgens de wensen van de bewoners is ingericht.
Ruim zeventig jaar later is Schoon Oord volgroeid, springlevend en een oord van rust en groen, dankzij voortdurende inbreng van omwonenden en ondersteuning van woningbouwcorporatie Havensteder. Johannes Odé, één van de oprichters en bestuursleden van Stichting Schoon Oord, vertelde ons dat de bewoners van Havensteder zelfs een selectiecommisie hebben mogen vormen om nieuwe bewoners te selecteren. Voorwaarde om hier te mogen wonen is: groene vingers!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten