Stichting Tussentuin heeft als doel het ontwikkelen van kennis over collectieve groene ruimten tussen de bebouwde omgeving.

Op deze blog presenteert Stichting Tussentuin onderzoeksresultaten van het project Doornroosje: het wakker kussen van in slaap gevallen binnenterreinen.

vrijdag 14 september 2012

Binnentuin Noordsingel - Rembrandtstraat


Tussen de Noordsingel en Rembrandtstraat in Rotterdam Noord ligt een collectieve tuin verscholen met een speelveld voor kinderen en moestuin voor de volwassenen. Het blok is in eigendom van Havensteder en naast de bewoners van het blok maakt ook basisschool De Klimop gebruik van de tuin. Op initiatief van bewoonster Eva Bes is het voormalige speelveld door een landschapsarchitecte uitgebreid met een moestuin-zone en is het speelveld opnieuw ingericht. Ook zijn er hekken geplaatst bij de twee entrees vanaf de openbare straat, om hangjongeren te weren. Havensteder heeft op initiatief van Eva Bes zelf, haar aangesteld om de tuin te onderhouden. Dit bleek een stuk goedkoper te zijn dan het inschakelen van eigen personeel of het inhuren van een hovenier. Bijkomend voordeel is dat Eva iedereen in het blok kent en hen ook aanspreekt op ongewenst gedrag. Eva stimuleert de kinderen van het blok te helpen in de tuin en helpt ze met hutten bouwen.  


1 opmerking:

  1. Correcties op bovenstaande tekst: naar aanleiding van de Kindvriendelijke Wijk (KIWI) is het binnenterrein door een landschapsarchitekt (Riette v.d. Werf) voorzien van een moestuingebied en kinderkunst. En d.m.v van bewonersintitiatief zijn zitelementen en een schutting van mozaiek en beschilderingen voorzien.
    De moestuin is van volwassenen EN kinderen.
    De hekken waren er al, maar zijn nu overdag gesloten om hangjongeren te weren.

    Eva Bes (Evasie.nl)

    BeantwoordenVerwijderen